Výr velký - dravci, Zayferus (Bubo bubo)

je naše největší sova. Má sytě oranžové oči a rozpětí až 1,7 metru. Hnízdí ve skalách a ve stráních na klidných místech. Říká se mu někdy malý noční orel. Má obrovskou sílu v pařátech.

Výr velký je schopen ulovit zajíce, tetřeva i srnče. Jeho hlavní potravou jsou však ježci a mohou to být i různí savci. Proč loví ježky? Ježek je aktivní v noci. Funí, dupe a výr jej může snadno zaměřit svým vynikajícím sluchem. Sluch sov je minimálně 10 krát lepší než u lidí. Dospělý výr stojí na vrcholu potravního řetězce. Jediný kdo mu může uškodit je člověk. Výr v noci loví vše od ježků (to bývá nejčastější kořist) po srnčata. To znamená, i poštolky, puštíky a jestřáby. Několikrát byl nalezen na hnízdě výrů psí obojek. Malá mláďata výrů mohou ohrozit např. lišky. Výr velký na našich ukázkách loví kunu nebo létá těsně nad hlavami diváků.

© 2018 Copyright Zayferus.cz - všechna práva vyhrazena. Společnost Zayferus je chráněna registrovanou ochrannou známkou od roku 1992 | Dravci, ukázky, sokolnictví a ptáci.