Puštík bělavý - dravci, Zayferus (Strix uralensis)

je větší a vzácnější než puštík obecný. Je aktivní i ve dne. Nejhojněji žije na Sibiři, u nás byl úspěšně vysazen na Šumavě. Puštík bělavý přirozeně hnízdí i v Beskydech kam se rozšířil ze Slovenska a z Polska. K úspěšnému hnízdění mu pomáhají i ochranáři a to instalací budek, kde může bezpečně vyvádět svá mláďata. Výborně slyší (jako všechny sovy) a dokáže ulovit i kořist, která je ukrytá pod sněhem. Puštík bělavý loví podobně jako jestřáb – přepadem. Puštíka bělavého mají děti v oblibě. Proslavil ho film Harry Potter. Puštík tam létal a nosil v zobáku dopisy. V programu létá velmi pomalu a proto se dá snadno fotografovat.

© 2018 Copyright Zayferus.cz - všechna práva vyhrazena. Společnost Zayferus je chráněna registrovanou ochrannou známkou od roku 1992 | Dravci, ukázky, sokolnictví a ptáci.