Poštolka rudonohá - dravci, Zayferus (Falco vespertinus)

Tato poštolka byla sražena autem, měla zlomený zobák, tři roky přežívala v malé klícce, byla krmena bůčkem a přežila i 30-stupňové mrazy. Když jsme ji dostali, neměla skoro žádné peří. Je to samice, samec je břidlicově modrý s hnědými kalhotkami, oranžovýma nohama a ozobím. Když letí na zimu do Afriky, ve větším počtu přelétá přes Českou Republiku. Údajně u nás hnízdí pouze 1 – 5 párů. Hnízdí v koloniích. Poštolka rudonohá loví hlavně hmyz, který chytá a žere v letu.

Pokud je málo hmyzu, loví i myši, ještěrky a žáby. Loví i za pozdního šera, proto se jí kdysi říkalo „poštolka noční“. Naše poštolka má jméno Malonty a v programu loví kličkujícího brouka. Během ukázek se však Malonty dokonale vylétala a jednoho slunečného dne nás opustila. Nikdy bych nevěřil, že se dravec, který se k nám dostal ve velmi zbídačeném stavu, dokáže tak dokonale rozlétat aby byl schopen přežít ve volné přírodě. Poštolku jsme sledovali několik dní, ale nebyli jsme schopni ji zavolat - lovila zcela samostatně brouky. Viz snímky 13,14,15.

V létě roku 2009 jsme koupili další 3 poštolky rudonohé. Pochází z Anglie a jejich získání bylo dosti komplikované. V Evropě má poštolky rudonohé velice málo chovatelů a cena tomu také odpovídá. Je 3 -krát dražší jak sokol a je mnohem choulostivější.

© 2018 Copyright Zayferus.cz - všechna práva vyhrazena. Společnost Zayferus je chráněna registrovanou ochrannou známkou od roku 1992 | Dravci, ukázky, sokolnictví a ptáci.