Orel bělohlavý - dravci, Zayferus (Haliaeetus leucocephalus)

je snad nejznámější dravec na světě díky Američanům, kteří si ho dali do znaku. Je to 4. největší orel na světě. Rozpětí má až 2,5 m. Mladí ptáci mají hlavou tmavou, dospělí ji mají bílou. Dospívá v pěti letech života. Orel bělohlavý žije v Severní Americe a v Kanadě. Loví většinou lososy. V zimě na zamrzlých jezerech je možno jich napočítat stovky. Náš orel bělohlavý je odchovaný v pražské ZOO. Je to samec a jmenuje se Yukon. Jedná se o velmi létavého dravce. V programu krouží nad loukou, někdy i v těsné blízkosti diváků a dá se dobře fotografovat. Váží 3,5 kg a má rozpětí křídel 2 metry. Orel bělohlavý je prostě krasavec. V létě roku 2009 jsme pořídili dalšího orla bělohlavého. Je celkově větší a tmavší než Yukon a jmenuje se Ketchikan. Pochází z Rakouska. Je na něm krásně vidět, že mladí orli bělohlaví mají tmavou hlavu i ocasní pera. Dále mají tmavé oko a zobák. Jakmile zestárnou, oko a zobák zežloutne a ocasní pera včetně hlavy zbělají.

© 2018 Copyright Zayferus.cz - všechna práva vyhrazena. Společnost Zayferus je chráněna registrovanou ochrannou známkou od roku 1992 | Dravci, ukázky, sokolnictví a ptáci.